Stránky

neděle 25. července 2010

Bali - Lovina, Padangbai

Z kávových plantáží východní Jávy jsme přesídlili na severní a posléze východní pobřeží Bali, abychom si trochu zaplavali, zašnorchlovali a pokochali se krajinou a kulturou.
Jsme pěkně rozmazlený z nízkých cen a z poměrně přívětivého chování lidí z míst minulých, takže jsme zlehka překvapení, že jsou zde větší rozdíly. Neznamená to, že by na Bali byli lidí nepříjemný, ale vidí-li tu bílou tvář, znamená to přidat k běžné ceně ještě nulu, protože zápaďák na to má, nic netuší a tak zaplatí. My, protože už trochu víme, tak zaplatit nechceme, tudíž se o různých cenách mnohem víc dohadujeme, ale zatím to většinou dobře dopadlo a natáhli nás vesměs jen v rámci únosných mezí :) ...
Abychom si jen nestěžovali na ceny, je to tu samý hinduistický chrám zasazený v krásné krajině, takže to tu vypadá docela jinak než na Sumatře či Javě. Všechno je jakoby víc nazdobený, na každém možném i nemožném mísatě je nějaká pěkná soška a dokonce má snad každý věřící svůj malý chrám na zahradě, dvoře, střeše či před svým krámkem. Provádějí také spoustu, pro nás nepochopitelných, rituálů. Jejich význam musíme ještě někde nastudovat.
Stále se musíme podivovat, že přes obrovský počet hluboce věřících, nemají sebemenší zábrany "okrádat" turisty. Už se zas k tomu vracím, protože je to prostě neuvěřitelný. Na druhou stranu jsme však zatím naštěstí nikdy neměli pocit, že by nám chtěl někdo něco doopravdy odcizit - prostě se jen snaží vyšroubovat cenu na mnohonásobek obvyklé ceny (např. doprava busem běžně stojí 8.000Rp, ale smlouvat se začíná kolem 100.000Rp :)).
Mají tu jinak moc hezké moře s korálovými útesy a plno rybkami, takže jsou tu ideální podmínky pro šnorchlování. Škoda, že nemáme potápěčské průkazy, protože potápěním to tu hodně žije a musí to být neskutečný zážitek. Mají tu kromě korálových útesů i různé vraky vojenských lodí z 2.sv.války a jiné atrakce pro potápěče.
Po této kratší zastávce na Bali se chystáme přejet trajektem na ostrov Lombok, kde se chceme pokusit vystoupit na nejvyšší horu Rinjani.

Žádné komentáře:

Okomentovat