Stránky

úterý 13. července 2010

Yogyakarta + Prambanan + Borobudur

Tak už jsme pro změnu na Jave. První dojmy jsou, že je tu o poznání mnohem větší "teplo" než u sousedů na Sumatře. Působí to zde civilizovanějším a majetnějším dojmem a je tu výrazně míň měšit. Ještě jeden velký rozdíl bijící do očí je, že jsou tady tisíce bečaků, což jsou v jiném jazyce rikšové, kteří neustále nahánějí kolem jdoucí k odvozu kamkoliv. A protože jsou úplně všude, ten útok je poměrně silný, ale zatím jsme stále ještě nepodlehli! :) ...


Začali jsme se tu taky zlehka zahlcovat kulturníma památkama. Nepatří to sice mezi naše největší koníčky, ale je tu opravdu na co se dívat a hlavně co fotit. Navštívili jsme hinduistický palác, kde i dnes žije nějaký jejich sultán. Probíhalo tam akorát představení, kde se hrálo loutkové divadlo (stínohra) doprovázené hraním na všechny možné nástroje, jejichž název opravdu neznáme, ale znělo to velmi příjemně a to je hlavní ;) Taky jsme viděli sultánův lázeňský palácový komplex a různé bohatě zdobené jednací síně.
Další, turisty často navštěvované místo v Yogyakartě, je zvířecí trh. Jen doufáme, že všechna ta zvířata nabízejí jako mazlíčky, i když o netopýrech by se dalo trochu pochybovat, protože jsme se už na Sumatře dozvěděli, že jejich srdce je dobré na astma.
No a další náš cíl, kam jsme si dojeli na kole, byla obrovská soustava hinduistických chrámu z 8. až 10 století nazývané Prambanan. Bohužel je také pocuchalo zemětřesení, ale naštěstí velká část se zachovala, resp. byla zpět poslepována.

Pokračováním kulturní pouti byl další a asi i významnější chrám Borobudur, což jsou obří a úžasné buddhistické monumenty postavené na takovém vyvýšeném místě nad krásnou krajinou posetou terasovitými políčky na úpatí hor. Cely objekt je postaven ve tvaru mandaly a sklada se z nekolika soustrednyh kruznic, ktere jsou tvoreny stupami. Uvnitr kazde stupy je socha Buddhy.


Z Borobuduru jsme se přesunuli šílenou kombinací autobusů rovnou na další atraktivní místo centrální Javy - náhorní plošinu Dieng. Odsud snad pošleme nějaké další foto + info zase někdy příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat